Citronbavaroise med choklad- & lakritssås

Detta recept kommer från coop.se och är hur smarrigt som helst.

6 portioner

3 gelatinblad
1 vaniljstång
2,5 dl mjölk
1 dl strösocker
4 ägg, endast gulan
1 citron, finrivet skal
2 dl vispgrädde

Sås:
3 msk krossad turkisk peppar
1 dl vispgrädde
1 dl mörk sirap
2 msk kakao

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i rikligt med kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången, tillsätt mjölken och hälften av sockret. Låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå medan du vispar äggulorna och resten av sockret vitt och pösigt. Ta upp vaniljstången ur kastrullen.

Häll äggblandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under ständig omrörning tills såsen börjar tjockna, till 85 grader. Tillsätt de urkramade gelatinbladen och låt smälta. Sila blandningen, häll i citronskal och kyl smeten i vattenbad till 20 grader. Vispa grädden lätt och vänd ner i blandningen.

Skölj 6 portionsformar i kallt vatten och fördela krämen i dem. Ställ i kylen och låt stelna minst 2 timmar.

Sås: Mortla turkisk peppar. Koka upp grädde och sirap. Dra kastrullen åt sidan och häll i kakao och turkisk peppar. Rör om tills den turkiska pepparn smält och såsen är slät. Doppa formarna snabbt i varmt vatten och lossa försiktigt i kanterna. Ta hjälp av en tunn kniv om det behövs. Stjälp upp bavaroisen på tallrikar och servera med såsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s